onsdag den 15. februar 2012

BUTIKKER I BAKSPEJLET

John Busch flyttede med sin familie til Griffenfeldsgade i 1961. Der boede hans far-forældre allerede, og han har selv boet i gaden siden – med et 10 års pause. Vores snak i gaden handlede meget om forretningslivet i 1960’erne, før butiksdøden satte ind senere i årtiet.
I gaden var der 3 bagere, spækhøker, slagtere, købmænd, en brændselshandler, hvor man også kunne købe kartofler. Man kunne købe rustfri stålprodukter i RUMA – og handsker og hatte til damer, biler og violiner. Her er nogle af de specielle forretninger John kan huske.

Der er en tomt i nr. 2 Det var en erhvervsejendom, hvor guldsmed Skaarup lå i mange år. Om overfor i nr. 3 ligger der et nybygget hus, men i en af ejendommene dér, lå der en mindre juvellér, hvor man kunne købe forlovelsesringe på afbetaling. Husrækken forsvandt i 1972, og forretningen måske før.
I nr 13 lå en spækhøker. Og her kunne man købe svinekød, flæskesvær og den slags produkter. (Modsat et charcutterie, hvor det kun var ting af okse- og lammekød. Hos Slagteren kunne man få alt kød, men ikke pålæg – og hos viktualiehandleren varder al slags pålæg. Sådan var der nogle skillelinjer den gang.)
På hjørnet af Folkets Park, lå der en stor købmand, hvor man kunne købe spegesild lige fra tønden. Det var den gang mor selv marinerede den. Og længere nede mod Korsgade i nr. 27 lå Skræddernes Indkøbsmagasin, hvor husmødre fra hele Hovedstaden valfartede ind for at købe knapper, stof og lynlåse.
Overfor ligger der nu en Almennyttig bolig med rød mustensbeklædning. Men på hjørnet af Vævergade lp Belysningslageret, hvor John selv stod i lære. Det var et specialiseret lager for lampeskærme – særligt i glas – til alle den slags lysekroner og lampetter, der en gang var så udbredte i de danske hjem. På hjørnet med Korsgade lå et ligkistemagasin (som nabo til hospitalet) – og imellem de to hjørne lå et Fiat-værksted.
På den anden side af hospitalet, lå en violinbygger (Karl Heinel), en gammel og hæderkronet forretning – men som også forsvandt en gang efter 1970.
Det var sidst i 60’erne at de små butikker for alvor bukkede under. Det husker John, og det var i de år at supermarkeder blev almindelige, og storcentre åbnede. Tiden har nok også undergravet nogle forretninger. Forlovelse på afbetaling blev vist mindre almindeligt på den tid. Og en forretning for damehandsker og damehatte. Har nok fået hårde tider.
Med saneringen forsvandt nogle af de overlevede forretninger, og omkring 1980 var gaden meget død. Først fra midt 1990-erne livede den op med indvandrerbutikkerne – der nu præger de gaden mellem Folkets Park og Nørrebrogade.

(efter samtalen har jeg kigget i Vejviseren for at sætte numre og navne på nogle af butikkerne)