tirsdag den 15. marts 2011

KORSTOG, ILDKAMP OG TEMPELRIDDERE PÅ VANDVOGNEN

Gå igennem til Griffenfeldsgade 7A i gården, med en hvidkalket bygning med kirkeagtigt udseende. I dag dyrkes kroppen ide hellig haller, i Crossfit. Og der er firmaer i bygningen til venstre, blandt andet fotografer og et computerspilsfirma.
Smedejernsporten mod gaden viser nogle sjove detaljer – trekanter og malteserkort, der lader til at være i tråd med bygningens kirkepræg. Det var dog ikke en kirke der stod bag bygningen, men NIOGT – Nordic International Order of Good Templars. En afholdsforening – eller orden – der brugte symboler og organisation der mindede om frimurerne.
Læs mere om IOGT

Det har givet været højtideligt når medlemmer af ordenen har renset sig, og afvist druk med sælsomme ritualer. Men stedet har været scene for dramatiske hændelser efter 1942, hvor ordenen ophørte.

Mange husker da Moses Hansen bar sit kors ind på Nørrebro i 2002. Han var inviteret af Faderhuset, der havde indrettet sig i den kirkeagtige bygning i baggården. Faderhuset ville rense Nørrebro – og Nørrebro ville ikke frelses. Hansens korstog opildnede modstandere på Nørrebro til store demonstrationer, der også spærrede Griffenfeldsgade.

DØDENS KARNEVAL I 1945
Det var også scene for en af de mørklagte begivenheder i det sidste krigsår, 11 februar1945, hvor medlemmer af det Hipokorpset (dansk tyskvenlig politistyrke), angreb et fastelavnsselskab i NIOGTs lokaler, hvad der medførte en skudkamp. Der blev åbnet ild, dels indenfor bygningen. Dels udenfor. Og faderen til en tilfældigt forbipasserende familie blev dræbt.
Under de sidste par år af besættelsen smuldrede lov og orden. Nørrebro og Griffenfeldsgade var scene for mange skyderier og uroligheder. To dage senere blev en læge skudt, på vej hjem fra et sygebesøg – det fortæller notitsen. Og sandhed og sammenhænge er sjældent blevet ordentligt udredt bagefter.
Læs mere om besættelsen på Nørrebro på dengang.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar